THE MAN AND THE SEA

 

the-man-the-sea

THE MAN AND THE SEA
A long journey against the odds.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ
Ένα μακρύ ταξίδι ενάντια στο απρόσμενο

Που θα μπορούσε μια έκθεση αφιερωμένη στην συναρπαστική, ανησυχητική και μερικές φορές θανάσιμη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και της θάλασσας να λάμβανε χώρα εάν όχι στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης;

Ο Άνθρωπος και η Θάλασσα” είναι η πρώτη έκθεση των ThePatternTales, το πρότζεκτ που ιδρύθηκε το 2016 από την ChiaraAliotta και τον Σπύρο Μπαρά, αφιερωμένο στην εικονογράφηση βιβλίων και στη δημιουργία αυθεντικών καλλιτεχνικών εκτυπώσεων.

Ο εκθεσιακός χώρος Ρώ παρουσιάζει τη δουλειά των δύο καλλιτεχνών εμπνευσμένη από δύο σημαντικά βιβλία της κλασικής ποίησης: το διάσημο Ελληνικό έπος, Οδύσσεια του Ομήρου και το μείζον ποίημα του Άγγλου ποιητή S. T. Coleridge, Η Μπαλλάντα του Γέρου Ναυτικού.


Αυτά τα δύο έργα μοιράζονται αρκετά στοιχεία αλλά ένα είναι εμφανές:
ένα μακρύ ταξίδι δύο ανθρώπων ενάντια στο απρόσμενο και τη θάλασσα.

Και οι δύο ναυτικοί (ο Οδυσσέας και ο Γέρος Ναυτικός) πλέουν μέσω θαυμαστικών χωρών με το πλήρωμά τους και αντιμετωπίζουν υπερφυσικά μέρη, Θεούς, επικίνδυνες γυναίκες και τον θάνατο. ‘Ισα που επιβιώνουν από μια σειρά παράξενων γεγονότων. Τελικά και οι δύο άντρες μπορούν να πουν τις επικίνδυνες ιστορίες τους σε άλλους και έτσι εισάγουν και οι δύο ναυτικοί τον αναγνώστη στις απίστευτες περιπέτειές τους.


Περιτριγυρισμένοι από την μυστηριώδη ατμόσφαιρα των δύο ποιημάτων, οι καλλιτέχνες απεικονίζουν την ανησυχητική, φανταστική φύση των δύο ιστοριών.

Μέσο της χρήσης του μοτίβου και της επανάληψης ως διακριτικό οπτικό στοιχείο, τα έργα τονίζουν την μυστήρια σχέση μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής ζωής, καθώς επίσης και συναισθήματα, όνειρα και τη διαισθητικότητα των δύο ανθρώπων, συνδεδεμένοι με ένα, βαθύ μπλε, πεπρωμένο: τη θάλασσα.

Μεταξύ των μοντέρνων και εκλεπτυσμένων έργων της Οδύσσειας και την σκοτεινή και αινιγματική απεικόνιση της Μπαλλάντας του Γέρου Ναυτικού, το επιμύθιο πίσω από αυτά τα μοτίβα είναι ότι η ζωή σχετίζεται με σύνθετες, άγνωστες και μερικές φορές απειλητικές σχέσεις μεταξύ όλων των πραγμάτων. Είναι στο χέρι των ανθρώπων να παλέψουν ενάντια στο απρόσμενο και να κάνουν ένα ασφαλές ταξίδι πίσω στο σπίτι.

 

Σχετικά με το πρότζεκτ The PatternTales

Πιστεύουμε στην ξεχωριστή επιρροή της επανάληψης στην καθημερινή μας ζωή. Ένα βιβλίο διαβασμένο από διαφορετικούς ανθρώπους, σε διαφορετικές στιγμές, είναι μια ιστορία που επανέρχεται στη ζωή επ’ άπειρον. Χειριζόμαστε την ψηφιακή τέχνη ως αναπτυσσόμενο νέο πεδίο και χρησιμοποιούμε την έννοια του μοτίβου ως μέσον για να πούμε ή να ξαναπούμε μια κλασική ιστορία.”

Chiara και Σπύρος, ThePatternTales

Το πρότζεκτ ThePatternTales δημιουργήθηκε από την Ιταλίδα γραφίστρια και σχεδιάστρια ChiaraAliotta, ιδρύτριας του δημιουργικού γραφείου UntilSunday και τον Έλληνα ζωγράφο και εικονογράφο Σπύρο Μπαρά.

Ιδρύθηκε το 2016 ως ένα πρότζεκτ αφιερωμένο στην εικονογράφηση βιβλίων και στη δημιουργία αυθεντικών καλλιτεχνικών εκτυπώσεων. Όλα τα έργα είναι βασισμένα ή εμπνευσμένα από διαφορετικά βιβλία και για κάθε ένα από αυτά τα βιβλία δημιουργείται μια σειρά από έργα μέσο της χρήσης του μοτίβου και της επανάληψης ως διακριτικό οπτικό στοιχείο.

Σχετικά με τις εκτυπώσεις

Είμαστε τρελαμένοι με την ποιότητα. Η διάρκεια των εκτυπώσεων είναι μία από τις εμμονές μας”.
Chiara και Σπύρος, ThePatternTales

Όλα τα έργα της έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο Ρώ και διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ThePatternTales είναι αυθεντικά και μερικώς ή πλήρως δημιουργημένα στον υπολογιστή. Δενπρόκειταιγιααναπαραγωγέςοπότεέχειμεγάληδιαφοράστηναξία. Το αρχικό έργο υφίσταται μόνο σε ψηφιακή μορφή και δεν επιτρέπουμε επιπλέον εκτυπώσεις από τις προκαθορισμένες.

Οι εκτυπώσεις δημιουργούνται με επαγγελματικής ποιότητας pigmentbased μελάνια σε αντιόξινα, αρχειακά, 100% βαμβακερά χαρτιά.


Σχετικά με τους καλλιτέχνες

ΗChiaraAliotta είναι η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του δημιουργικού γραφείου UntilSunday. Η δουλειά της είναι εξαιρετικά δημιουργική, πλούσια, συναισθηματική, με έμφαση στην λεπτομέρεια και με χρωματιστές εικονογραφήσεις που εμπνέεται από τον φανταστικό της κόσμο. Περιγράφει τον εαυτό της ως εξαρτημένη από την τυπογραφία και παθιασμένη με το χρώμα.

ΟSpiros Baras είναι ζωγράφος και εικονογράφος. Η δουλειά του επικεντρώνεται στη δημιουργία ως καθοριστική πράξη, συνυφασμένη με τη συστηματική εξέταση του ρόλου του τυχαίου. Η μελέτη της σχέσης μεταξύ αυτών των δύο εννοιών υπονοείται και στις εικονογραφικές του ερμηνείες διαφόρων σημαντικών λογοτεχνικών έργων, πεζογραφίας ή ποίησης.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πρότζεκτ The PatternTales, τις καλλιτεχνικές εκτυπώσεις μας, την Chiara και τον Σπύρο, επικοινωνήστε μαζί μας.

SITE: www.thepatterntales.com

MAIL: info@thepatterntales.com

FACEBOOK: @thepatterntales