Επέστρεφε – Μαργαρίτα Λυπιρίδου

VTLipir

MLipir

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο εικαστικός χώρος ρώ

σας προσκαλεί

στην ατομική έκθεση της

Μαργαρίτας Λυπιρίδου

«Επέστρεφε…»

Εγκαίνια

25 Νοεμβρίου στις 19:00

Διάρκεια

25 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου 2021

  

Βιογραφικό

Η Μαργαρίτα Λυπιρίδου μετά από δεκαεννέα χρόνια πορείας στο Μοντρεάλ του Καναδά, παρουσιάζει στη Ρω την έκθεση ζωγραφικής «Επέστρεφε…»

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από τη δουλειά των τελευταίων πέντε χρόνων, από τις σειρές “Affinities” («Συγγένειες») και “A Place To Wander – Tópos Koinós” (Τόπος περιπλάνησης).

Στη σειρά “Affinities” οι ανθρώπινες φιγούρες κυριαρχούν στον καμβά. Αρχικά οι φιγούρες μοιάζουν με παραλλαγές της ίδιας μορφής. Με μια πιο προσεκτική ματιά όμως, εμφανίζονται οι σύνθετες δυνάμεις που έλκουν τη μία με την άλλη. Χωρίς χαρακτηριστικά προσώπου που μπορούμε να διαβάσουμε, η τοποθέτηση τους και η πινελιά προβάλουν τη γλώσσα του σώματος, η «συγγένεια» εκφράζει την ομοιότητά τους αλλά και την ενστικτώδη έλξη μεταξύ τους. Αυτά τα έργα δημιουργούν ένα αφηγηματικό τόπο για την εξερεύνηση της κινητικότητας χωρίς κίνηση, την αναζήτηση του ρυθμού στη σιωπή και τη ρευστότητα της ζωής. Επισημαίνουν την παροδικότητα της ανθρώπινης κατάστασης και την εφήμερη και ασταθή φύση της ύπαρξης. Τα έργα είναι φτιαγμένα σε καμβά με ακρυλικά και μικτή τεχνική.

Τα άλλα πρόσφατα έργα της Λυπιρίδου “A Place To Wander – Tópos Koinós” (Τόπος περιπλάνησης) παρουσιάζουν μια σειρά από αφηρημένες τοπιογραφίες, τόπους συνάντησης και περιπλάνησης, που ερευνούν πιθανές συνομιλίες με τον θεατή, μέσω της ενέργειας και των έντονων χρωμάτων που κυριαρχούν. Η συλλογή αυτή συνδυάζει τα αρχέγονα στοιχεία της γης, του αέρα, της φωτιάς και του νερού για να συλλάβει την εφήμερη και ρευστή κατάσταση του φυσικού κόσμου σε όλη του την ομορφιά και τη μανία. Τα περισσότερα έργα είναι φτιαγμένα σε ξύλο με λάδια, κρύο κερί, μαρμαρόσκονη και άλλες μικτές τεχνικές.

Η Μαργαρίτα Λυπιρίδου είναι εικαστικός, ζωγράφος και χαράκτρια. Σπούδασε ζωγραφική, φωτογραφία και εφαρμοσμένες τέχνες στη γενέτειρά της την Ελλάδα και στην Αγγλία. Το 2002 μετοίκησε στο Μοντρεάλ του Καναδά, από όπου πήρε το πτυχίο Χαρακτικής (Bachelor of Fine Arts in Print Media)  και το μεταπτυχιακό Καλών Τεχνών (Master’s degree of Fine Arts in Studio Arts) από το πανεπιστήμιο Concordia του Καναδά. Από το 1995 μετέχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και η δουλειά της αποτελεί μέρος εικαστικών συλλογών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Το καλοκαίρι του 2021 η καλλιτέχνης επέστρεψε στην πατρίδα της τη Θεσσαλονίκη και έστησε το εργαστήρι της στην καρδιά της πόλης, που για τόσα πολλά χρόνια αποτελεί γι’αυτήν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.